Technologisch onderzoek naar innovatieve oplossingen voor duurzame gezondheidszorg krijgt vanaf 2019 een flinke impuls. Kennisinstellingen in de Medical Delta starten een breed en uniek wetenschappelijk programma. Daarmee gaat een investering gepaard van vijf miljoen euro in de komende vijf jaar.
De Medical Delta heeft twaalf onderzoeksprogramma’s gelanceerd die werken aan technologische oplossingen voor duurzame zorg, van molecuul tot vergoeding. Deze programma’s combineren kennis en expertise van de drie universiteiten en twee universitair medisch centra in Zuid-Holland voor het aanpakken van belangrijke maatschappelijke uitdagingen in de gezondheidszorg.
Unieke inzichten
Medical Delta-voorzitter Ton van der Steen: “Ik ben er trots op dat we deze mooie onderzoeksprogramma’s gaan uitvoeren. Het is prachtig om te zien welke unieke inzichten we kunnen genereren door kennis vanuit de vele disciplines van deze vijf kennisinstellingen te combineren. Om een paar voorbeelden te noemen: we begrijpen straks door kennis van signaalverwerkers beter wat hartritmestoornissen zijn, die we daardoor ook beter kunnen behandelen. Metingen bij gezonde mensen geven meer inzicht in de vraag waarom en wanneer dementie ontstaat. Methoden die voor hartfalen zijn ontwikkeld, gaan we toepassen binnen de hersenchirurgie. Het programma richt zich op de hele zorgketen: dat begint bij fundamenteel onderzoek, maar is ook gericht op de ontwikkeling van concrete oplossingen. Die testen we, onder meer in onze living labs, op toepasbaarheid in de praktijk en acceptatie door patiënten.”
250 wetenschappers
Het budget is afkomstig van de vijf ‘founding fathers’ van Medical Delta: TU Delft, Erasmus MC, LUMC, Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam. De ambitie is dat de aanvankelijke investering van vijf miljoen euro in de komende jaren leidt tot een breed onderzoeksprogramma met een waarde van zeker dertig miljoen euro. Bij de start zijn in de verschillende consortia in totaal 250 wetenschappers betrokken; naar verwachting telt het programma de komende jaren rond de honderd Medical Delta-promovendi. Door de samenwerking met de vier hogescholen in de provincie, maar ook dankzij de betrokkenheid van zorginstellingen, bedrijven en overheden, wordt de brug geslagen naar de toepassing in de zorgpraktijk.