Voormalig premier Jan Peter Balkenende gaf voor 45 studenten een key-note speech tijdens de kick-off van de gezamenlijke minor Responsible Innovation. Hij gaf voorbeelden en deelde praktijkervaringen uit zijn carrière. Eén voorbeeld van verantwoord innoveren dat Balkenende gaf is de WAKAWAKA-zaklamp, een lamp op zonne-energie. De WAKAWAKA-zaklamp wordt in ontwikkelingslanden gebruikt door mensen die geen elektriciteit tot hun beschikking hebben en momenteel kerosine gebruiken, wat ongezond en gevaarlijk is.
Kennis en tradities van drie universiteiten
Op 1 september vond de kick-off van de Leiden-Delft-Erasmus-minor (2e jaar) ‘Responsible Innovation’ plaats. De studenten werden verwelkomd en kregen een inleiding op de minor door Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie aan de Technische Universiteit Delft: “Deze minor is uniek vanwege de combinatie van de kennis en tradities van drie universiteiten met verschillende achtergronden. Studenten krijgen daardoor een blik van 360 graden op verantwoord innoveren.”
Alles draait om waarden
Verantwoord innoveren neemt binnen het EU-beleid op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie een centrale plaats in. Het is onmisbaar voor het oplossen van de grote uitdagingen van vandaag en morgen, zoals klimaatverandering, en het behoud van de levenskwaliteit in een veranderende wereld die wordt gekenmerkt door zaken als de ‘deeleconomie’ en het ‘internet der dingen’.
'Alles draait om waarden'. Interview met coördinator Phil Robichaud
Daar ga je van nadenken!
Amalia Kallergi is als research-fellow verbonden aan het Centre for the Arts in Society van de Universiteit Leiden en geeft het vak Ethiek, cultuur en biotechnologie, een van de zes thematische modules van de minor. “In dit vak maken wij studenten bewust van de culturele en artistieke gevolgen van biotechnologie. We benadrukken de artistieke en culturele invalshoek. Sommige concepten laten zich lastig definiëren: wat is natuur? wat is gezondheid? We moeten die concepten begrijpen vanuit verschillende invalshoeken, niet alleen die van de wetenschapper of ondernemer.”
De studenten keken ernaar uit om vanuit verschillende vakgebieden kennis op te doen. “We leren verder kijken dan onze eigen expertise. We gaan ervaren dat onze blinde vlekken worden opgemerkt. Daar ga je van nadenken! ”
MOOC
De Leiden-Delft-Erasmus-minor ‘Responsible Innovation’ is in 2014-2015 gelanceerd. Dit is het tweede jaar dat de minor wordt gegeven en 45 studenten uit verschillende vakgebieden hebben zich ervoor ingeschreven. Er is ook een Leiden-Delft-Erasmus-MOOC van zeven weken over verantwoord innoveren van start gegaan.