pexels
SDG-based entrepreneurship in organizations

Overheden, particulieren en non-profitorganisaties, of ze nu klein of groot zijn, erkennen dat er actie moet worden ondernomen om de VN Sustainable Development Goals (SDG's) in 2030 te behalen en erkennen de noodzaak om te streven naar systematische verandering in de richting van een post-2030 agenda. Deze actiegerichte minor betrekt studenten bij echte, bestaande uitdagingen waar organisaties voor staan om de Sustainable Development Goals in Nederland en de provincie Zuid-Holland in het bijzonder aan te pakken.

Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn multidisciplinair en toegankelijk voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Studenten leren over de rol, het belang en de complexiteit van de SDG's in een internationale en regionale context, hoe ze uitdagingen kunnen identificeren en analyseren vanuit het perspectief van systeemdenken, hoe ze relevante maatschappelijke belanghebbenden kunnen betrekken en mobiliseren om onderliggende problemen te articuleren en deze te vertalen in bruikbare oplossingen. Studenten passen user-evidenced-based ontwerpmethoden toe en passen ondernemend en lean denken toe om nieuwe (inter-) organisatorische bedrijfsmodellen te ontwikkelen en voor te stellen vanuit milieu-, sociaal en bestuursperspectief, die kunnen bijdragen aan het oplossen van de bestaande SDG-uitdagingen op basis van langetermijndenken en op waarde gebaseerde benaderingen. Actieve participatie en co-creatie met regionale en lokale partijen staan centraal in deze minor. Het eindresultaat is een gevalideerd transformationeel SDG-actieplan voor partnerorganisaties op basis van een analyse van een SDG-uitdaging en de creatie en evaluatie van een implementatiestrategie op organisatieniveau.

LDE

Dit zijn de redenen om te kiezen voor een Leiden-Delft-Erasmus minor:

1. Je krijgt multidisciplinair onderwijs van drie topuniversiteiten.
2. Je leert over urgente maatschappelijke vraagstukken en nieuwe oplossingsrichtingen.
3. Je ontmoet studenten en docenten vanuit verschillende studierichtingen.
4. Je werkt aan cases van bedrijven, overheden en NGO's.
5. Je bouwt een netwerk op in Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam.

> Nieuwsgierig? Alle Leiden-Delft-Erasmus minoren vind je hier

  • Toegangseisen: Deze minor staat open voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Aantal plaatsen: 100 studenten kunnen deelnemen, dit verschilt per minor. Er zijn gereserveerde plaatsen per universiteit, zodat er een gelijkmatige verdeling is vanuit de verschillende studierichtingen.
  • Taal: De voertaal voor alle Leiden-Delft-Erasmus-minoren is Engels.
  • EC: Alle minoren hebben een samenhangend programma van 30 EC. Het is mogelijk om alleen het eerste blok van 15 EC te volgen. Het wordt aanbevolen om deze minor (30 EC) volledig te volgen.
  • Locatie: De colleges en werkgroepen vinden plaats in een of meerdere van deze steden: Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam. 
  • Aanmelding: Je meld je aan voor een Leiden-Delft-Erasmus minor via eduXchange.
  • Selectie: Dit is geen selectieminor.

Docenten over deze minor:

Camilo Benitez AvilaCamilo Benitez Avila is een van de docenten in deze minor. Vanuit de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft werkte hij afgelopen jaren met collega’s uit Rotterdam en Leiden om de minor vorm te geven. Benitez Avila: 'Studenten moeten zelf bedenken welke SDG’s relevant zijn bij de case waaraan ze werken. Gaat het over democratie, klimaat, onderwijs, gezondheid, welvaart? Ook werkwijzen als transparant rapporteren volgens de ESG (environmental, social, governance data) worden aangeleerd. We richten ons op Zuid-Holland omdat we het belangrijk vinden dat studenten wat ze leren kunnen relateren aan hun dagelijks leven en omgeving. Ook draagt het bij aan begrip van de eigen rol in de samenleving. Ik hoop vooral betrokken burgers op te leiden die willen samenwerken om hun omgeving beter te maken.’  Lees het volledige interview

 

eduXchange