Als Groot-Brittannië uit de EU stapt, verliezen de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie een zeer constructieve luis in de pels, en daarmee een evenwicht in de verhoudingen. Dit zegt Fabian Amtenbrink, hoogleraar Recht van de Europese Unie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van het European Research Centre for Economic and Financial Governance, in een interview in Erasmus Magazine.
Op 23 juni mogen de Britten per referendum laten weten of ze lid van de EU willen blijven dan wel de EU willen verlaten. In opdracht van het Europees Parlement hebben Amtenbrink, René Repasi, wetenschappelijk coördinator van hetzelfde Leiden-Delft-Erasmus Centre, en Anastasia Karatzia, een onderzoek gedaan naar de ‘Brexit’.
Het onderzoek is getiteld ‘Renegotiation by the United Kingdom of its constitutional relationship with the European Union’ en is nog niet gepubliceerd. In het gesprek met het Erasmus Magazine schetst Amtenbrink de gevolgen van een Brexit voor de Britten, de Europeanen, maar ook voor bijvoorbeeld de Amerikaanse financiële sector. Over het referendum zegt hij:
De economische en juridische vraagstukken verbonden aan een Brexit zijn zó ontzettend complex, dat je niet kunt verwachten dat mensen ze gaan zitten uitpluizen.