Natuur, recreatie, industrie, woningbouw, schoon water, de landbouw- en de energietransitie; in Zuid-Holland leggen allerlei opgaven een flinke claim op de ruimte. Nieuw onderzoek van het ACCEZ programma, waarin het LDE Centre for Sustainability partner is, laat zien hoe gebiedsgericht werken kan bijdragen aan een duurzamer en rechtvaardiger ruimtegebruik in Zuid-Holland.
Er is hernieuwde aandacht voor gebiedsgericht werken en dat is goed nieuws, zegt Saskia Ruijsink. Ruijsink was als coördinator bij het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability en als onderzoeker betrokken bij het onderzoek. “Vaak worden ruimtelijke wensen van de verschillende sectoren in een gebied gezien als concurrerend. Volgens die logica tel je alle behoeften bij elkaar op, maak je een belangenafweging en probeer je de verschillende puzzelstukjes zo goed mogelijk samen te leggen. Als er veel wensen zijn, die bovendien strijdig lijken, werkt dat niet. Er is te weinig ruimte. Dus lopen we vast.”
Samenhangend werken in een snel veranderende context
Met de komst van de provinciale programma’s landelijk gebied werd volop ingezet op het gebiedsgericht werken, ook in Zuid-Holland. “Overal deden mensen ervaring op”, vertelt Ruijsink, “vaak onder lastige omstandigheden. Politieke keuzes verschoven en er kwamen extra beleidskaders, zoals de brief ‘water en bodem sturend’.”
Wij wilden leren van de ervaringen en alles bij elkaar brengen. Hoe kun je in een snel veranderende context uiteenlopende opgaven samenbrengen binnen een aanpak, waarbij alle stakeholders in een gebied zijn betrokken? Het stoppen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied zorgde voor veel onzekerheid en onduidelijkheid in de regio, dat maakte het onderzoek extra relevant.”