
Vanuit de samenwerkende Leiden-Delft-Erasmus universiteiten bestaat sinds een aantal jaar het LDE Global-programma. Hieruit worden ieder jaar kortlopende internationale, interdisciplinaire samenwerkingsprojecten gefinancierd. Ook dit voorjaar gaan er weer vier nieuwe projecten van start.
De voorstellen van onderzoekers werden beoordeeld door een commissie bestaande uit prof. Marleen Dekker (Universiteit Leiden), prof. Janny Dankelman (TU Delft) en prof. Jurian Edelenbos (Erasmus Universiteit Rotterdam). De commissie koos uit 12 sterke voorstellen van teams bestaande uit wetenschappers van de drie LDE-universiteiten en van instellingen in het mondiale zuiden de volgende vier:
1.Bestrijding van brandrampen in stedelijke informele nederzettingen
Een consortium onder leiding van dr. Lotte Asveld (TU Delft) gaat aan de slag met het aanpakken van praktische uitdagingen rond de bestrijding van brandrampen in stedelijke informele nederzettingen in Kenia. Het initiatief is gestoeld op de ervaringen van brandweerlieden uit de gemeenschap en op de prioriteiten die leven binnen de informele wijken van Nairobi.
Het is gebaseerd op onderzoek naar brandrisico’s dat tussen 2023 en 2024 is uitgevoerd in informele nederzettingen in zowel Nairobi (Kenia) als Casablanca (Marokko), en wordt geïnspireerd door de mogelijkheden die bestaande innovaties op het gebied van brandveiligheid bieden. Partner is de Africa Fire Mission, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het versterken van de capaciteit van brandweerkorpsen in heel Afrika.
2. Sociaal-ruimtelijke effecten van groene waterstof
Een ander team gaat zich onder leiding van dr. Eric Cezne (Universiteit Leiden) richten op de effecten die de global green-hydrogen (GH2) rush heeft voor de samenleving in Namibië. Het team streeft ernaar om sociaal-ruimtelijke inzichten te ontwikkelen en transnationale dialogen te stimuleren over de opkomende GH2-sector in het land. Daarbij zal onderzocht worden hoe getroffen bevolkingsgroepen omgaan met en worden beïnvloed door GH2-infrastructuren en technologieën. Er zal vanuit de LDE-universiteiten worden samengewerkt met collega’s uit Namibië, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk.
3. Geestelijke gezondheid bij jonge Afrikaanse afstammelingen van het Westers kolonialisme
Het derde goedgekeurde project betreft de ‘psychologische dekolonisatie’ en de geestelijke gezondheid bij jonge Afrikaanse afstammelingen van het Westers kolonialisme, in Ghana en de diaspora. Een team onder leiding van prof. Carolien Rieffe (Universiteit Leiden) wil een evaluatie-instrument ontwikkelen om de ideeën en overtuigingen van jonge Afrikaanse personen uit voormalig gekoloniseerde landen of uit de diaspora te onderzoeken met betrekking tot ‘psychologische dekolonisatie’.
Daarnaast zal geprobeerd worden een toolkit voor een social media-campagne te ontwikkelen, inclusief digitale middelen, om bewustwording te creëren en het publiek te betrekken bij het herinrichten van publieke ruimtes. Er zal onder meer worden samengewerkt met de Kwame Nkrumah University of Science and Technology in Kumasi, Ghana.
4. Respiratoire virussen, leefomgeving en immuunresponsen bij astma onder kinderen in de verstedelijkte delen van Indonesië
In het laatste project werken het Erasmus MC, de TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum samen met de Universitas Airlangga in Soerabaja, Indonesië. Het onderwerp is de rol van respiratoire virussen, leefomgeving en immuunresponsen bij astma onder kinderen in de verstedelijkte delen van Indonesië. Het project heeft als doel een multidisciplinair consortium op te richten om de verbanden tussen respiratoire virussen en astma bij kinderen in Indonesië te onderzoeken.
Daarbij wordt rekening gehouden met invloeden vanuit de leefomgeving en levensstijl. De resultaten van dit project zullen waardevolle inzichten opleveren voor het ontwikkelen van doeltreffende volksgezondheidsstrategieën en preventieve maatregelen tegen astma bij kinderen. Het project staat onder leiding van prof. Hermelijn Smits (Leids Universitair Medisch Centrum).