Op 31 Mei 2017 heeft de Europese Commissie de langverwachte Discussienota over het verdiepen van de ecomische en monetaire unie gepubliceerd, met daarin concrete ideeën over het bereiken van dit doel.
Deze voorstellen zijn zeer geschikt voor diepgaande discussie tussen beleidsmakers en academici. Dit EURO-CEFG Expert Ontbijt biedt de mogelijkheid om in discussie te gaan met gerenommeerde Nederlandse academici op dit gebied.
Plaats: Huis van Europa, Conferentiezaal, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag
Registratie bij Andreas Zenhofer (andreas.zenthofer@ec.europa.eu).
Programma
8.45 – 9.00 Registratie en koffie & croissants
8.45 – 9.00 Opening door Andreas Zenthöfer, Vertegenwoordiging v/d Europese Commissie in Nederland
9.05 – 9.20 De EMU Discussienota vanuit economisch perspectief door prof. dr. Casper de Vries, Erasmus Universiteit Rotterdam
9.20 – 9.35 De EMU Discussienota vanuit juridisch perspectief door prof. dr. Fabian Amtenbrink, Erasmus Universiteit Rotterdam en Scientific Director EURO-CEFG
9.35 – 10.30 Discussie
Voorstellen van de Europese Commissie
De Commissie stelt voor een gemeenschappelijk budgettair achtervangmechanisme voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds te introduceren, evenals een Europees depositoverzekeringsstelsel (EDIS). Ook noemt de Discussienota Europese veilige activa als nieuw financieel instrument voor de gemeenschappelijke uitgifte van schuldpapier.
Voorts wordt de mogelijkheid beschreven van een macro-economische stabilisatiefunctie voor de Eurozone in de vorm van een Europees stelsel voor investeringsbescherming, een Europees herverzekeringsstelsel voor werkloosheid en een 'rainy day fund'.
Om het bestuur van de Eurozone te versterken, bespreekt de Commissie de mogelijkheden om de Eurogroep te formaliseren, de functie van voorzitter van de Eurogroep samen te voegen met het lid van de Commissie (die dan een Europese Minister van Financiën zou worden) en een aparte begroting te creëren voor de Eurozone.
Let op: Vanwege het toegangsbeleid van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie is het belangrijk om een officieel identiteitsbewijs mee te nemen, zoals een paspoort of rijbewijs.