NIEUW GEMEENSCHAPPELIJK ONDERWIJS
Studenten zijn de bouwers van de toekomst. Vaak zullen ze gaan werken in multidisciplinaire teams en netwerken. Met nieuw gezamenlijk onderwijs willen de drie samenwerkende universiteiten hun studenten alle kansen bieden om zo vroeg mogelijk in multidisciplinair verband problemen te bestuderen, samen met studenten van andere, heel diverse opleidingen. Andere doelgroepen, over de hele wereld, worden bediend met multidisciplinaire post-initiële opleidingen en MOOCs. Met de nieuwe initiatieven bouwen de universiteiten voort op een lange traditie van samenwerking in het onderwijs. Zo werd in 2014 de 15e verjaardag gevierd van de opleiding Life Science & Technology (Leiden-Delft).
BACHELOR KLINISCHE TECHNOLOGIE
Met de start van het nieuwe collegejaar is de eerste lichting studenten begonnen aan de bacheloropleiding Klinische Technologie. Uit meer dan 250 aanmeldingen zijn 100 talentvolle studenten geselecteerd. Deze nieuwe opleiding op het grensvlak van geneeskunde en techniek is de eerste volledig gemeenschappelijke bachelor van de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, plus het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC. Het onderwijs is tot op collegeniveau multidisciplinair: thermodynamica wordt in één les gecombineerd met spijsverteringsorganen en mechanica met het spier- en skeletsysteem, zo zegt professor Frans van der Helm in dit filmpje van zijn oratie als Medical Delta-hoogleraar.
MASTER NANOBIOLOGY
De TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC verzorgen al sinds september 2012 samen de bacheloropleiding Nanobiologie. Nanobiologie is een nieuw onderzoeksveld op het grensvlak van (nano-) natuurkunde, biologie en geneeskundig onderzoek. Onlangs is ook het accreditatiedossier voor de masteropleiding Nanobiologie ingediend bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).
HONOURS ONDERWIJS
Ook op het gebied van honours onderwijs, voor extra gemotiveerde en getalenteerde studenten, werken de drie universiteiten samen. Het Centre for Safety and Security, een van de multidisciplinaire centres, verzorgde in de zomer een Honours Class Cybersecurity voor bachelorstudenten uit Leiden, Delft en Rotterdam. Een multidisciplinair team van docenten boog zich samen met een even multidisciplinair studententeam over de technologische, juridische en ethische kanten van cybersecurity. In november startte onder de vlag van de samenwerking een tweede honours programme: het InnovationLAB.
Daarnaast hebben de universiteiten diverse eigen honours programmes opengesteld voor studenten van de partneruniversiteiten. Voorbeelden zijn het Leiden Leadership Programme (Universiteit Leiden, voor masterstudenten) en de collegereeks van de Climate City Campus van de TU Delft. Recent startte het Monica-project, een ‘living lab’ voor de zorg in het Delftse verzorgingshuis Monica.
MINOREN
De eerste gemeenschappelijke minoren zijn dit jaar van start gegaan. Zo bieden de universiteiten per september 2014 samen de minor Responsible Innovation aan. Bachelorstudenten van verschillende opleidingen maken in gemengde projectgroepen kennis met de technische, sociaaleconomische, ethische en managementfacetten van verantwoorde innovatie.
De minor Economie, Recht, Filosofie en Technologie geeft studenten inzicht in de economische, juridische en cultureel-filosofische context van de ontwikkeling van technologie. De minor is interessant voor studenten van alle universiteiten die op zoek zijn naar inzicht in de relatie tussen mens- en maatschappijopvattingen en technologische ontwikkeling.
ONDERWIJS VOOR PROFESSIONALS
Ook voor professionele doelgroepen ontwikkelen de drie universiteiten gezamenlijk onderwijs. Een voorbeeld is de post-initiële master Cybersecurity die in het voorjaar van 2015 van start gaat. Dit is een initiatief van de Cybersecurity Academy Den Haag, waarin de Universiteit Leiden, de TU Delft, de Haagse Hogeschool en de Gemeente Den Haag participeren. De opleiding is een publiek-private samenwerking met onder meer deelname van het cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT. In maart 2015 begint voor douane-professionals een nieuwe executive master in Customs and Supply Chain Compliance: een opleiding van de Erasmus Universiteit, de TU Delft samen met de TU Eindhoven.
MOOCS
MOOCs (Massive Open Online Courses) bieden mensen uit de hele wereld de kans universitair onderwijs te volgen en geven universiteiten ongekende mogelijkheden om hun kennis en naam te verspreiden. Onderzoekers van het Centre for Sustainability ontwikkelden bijvoorbeeld de MOOC Wheels of Metal: Urban Mining for a Circular Economy, aangeboden door de Universiteit Leiden, en het Centre for Frugal Innovation in Africa leverde een bijdrage aan de Delftse MOOC Responsible Innovation.
Professor Edwin Bakker (Universiteit Leiden) neemt een MOOC op over terrorisme en contraterrorisme.