Saleh Roshani is van januari 2024 tot juli 2025 gastonderzoeker bij het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities. Bij BOLD Cities doet hij onderzoek naar de stedelijke datarevolutie. Lees hieronder het interview om meer te weten te komen over Saleh's academische achtergrond en onderzoeksinteresses.
Kun je me meer vertellen over je academische achtergrond en expertise?
Ik heb een bachelor in stedenbouw behaald aan de universiteit van Teheran en een master in planologie en ruimtelijke planning aan Tarbiat Modares University. Daarna begon ik mijn carrière als planoloog bij verschillende stedelijke adviesbureaus en vervolgens bij de gemeente Teheran. Ik heb bijgedragen aan plannen voor verschillende steden in het hele land, van uitgebreide plannen tot buurtplannen.
Tijdens mijn werk merkte ik een grote kloof tussen kennis en praktijk in planologie. De academische concepten en methoden die ik had geleerd vertaalden zich vaak niet direct naar de dagelijkse uitdagingen waarmee ik als planoloog werd geconfronteerd. Dit besef was het belangrijkste uitgangspunt voor mijn PhD-project aan de Shahid Beheshti University. Mijn onderzoek ging over kennisontwikkeling binnen de planologie. De focus lag op de cruciale rol van context in de kennis van planning en ontwikkeling. Ik onderzocht de totstandkoming en verspreiding van stedenbouwkundige concepten en ideeën, met name over mondiale noord-zuidrelaties. Ideeën over planologie zijn vooral gevormd in een aantal westerse landen op basis van hun ervaring, omstandigheden en institutionele structuren, en hebben zich over de hele wereld verspreid. Begrijpen hoe deze ideeën worden overgedragen, vertaald en aangepast kan helpen om mondiale problemen zoals klimaatverandering en armoede in steden beter aan te pakken. Om een duidelijker beeld te krijgen, heb ik onderzocht hoe Iraanse planologen hun kennis hebben aangepast om specifieke problemen in hun steden aan te pakken.
De academische concepten en methoden die ik had geleerd vertaalden zich vaak niet direct naar de dagelijkse uitdagingen waarmee ik als planoloog werd geconfronteerd.'
Hoe ben je betrokken geraakt bij het Centre for BOLD Cities en wat betekent het voor jou?
Vanuit een bredere interesse in de rol van data en digitalisering binnen overheden heb ik een cursus gevolgd over data-analyse en de implicaties daarvan voor samenlevingen. Na het afronden van deze cursus ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om data-analyse te gebruiken om te onderzoeken hoe nieuwe tools de rol van planologen veranderen en hoe zij omgaan met problemen in steden. Ik vond dat het Centre for BOLD Cities de beste plek was om deze ambitie na te streven, vanwege de focus op de relatie tussen mensen en de overheid en de rol die data spelen in die relatie.
Waarom denk je dat een interdisciplinaire aanpak belangrijk is?
In mijn vakgebied van planologie hebben uitdagingen zoals duurzame ontwikkeling, transportnetwerken en betaalbare huisvesting allemaal sociale, economische en milieuaspecten die tegelijkertijd in overweging moeten worden genomen. Om deze uitdagingen aan te pakken moet je samenwerken en van elkaar leren. Een interdisciplinaire aanpak gaat verder dan alleen het erkennen van deze verschillende aspecten. Het bevordert de samenwerking tussen experts uit verschillende velden om meer omvattende, innovatieve en inclusieve oplossingen te ontwikkelen.
Een interdisciplinaire aanpak bevordert de samenwerking tussen experts uit verschillende velden om meer omvattende, innovatieve en inclusieve oplossingen te ontwikkelen.'
Welke impact hoop je te hebben met je onderzoek?
Ik hoop het bewustzijn te kunnen vergroten over het belang van context bij het aanpakken van de uitdagingen in de stad. In de academische wereld worden vaak ' trendy' ideeën en concepten gevolgd. Veel alledaagse stedelijke uitdagingen over de hele wereld, beïnvloed door verschillende juridische en politieke systemen, wijken echter vaak af van deze trendy ideeën. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen naar populaire ideeën, om verschillende contexten in ogenschouw te nemen en deze te doorgronden. We hebben nu meer gemeenschappelijke wereldwijde problemen dan ooit tevoren. De antwoorden op wereldwijde problemen moeten echter op plaatselijk niveau worden toegepast. Een eenzijdige nadruk op "goede praktijken" kan leiden tot frustratie bij deskundigen en het publiek vanwege contextuele verschillen.
Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen naar populaire ideeën, om verschillende contexten in ogenschouw te nemen en deze te doorgronden.'
Heb jij een boek/podcast/film die je inspireert en die je met ons wilt delen?
Ik zou graag een boek willen aanraden: Braiding Sweetgrass van Robin Wall Kimmerer. Het gaat over de relatie tussen mens en natuur. Ik vond het erg inspirerend om meer te leren over de relatie tussen mens en natuur met een focus op planten en inheemse kennis van de inheemse Amerikanen. Een nauwe relatie met de natuur kan ons begrip vergroten van de complexiteit van natuursystemen en hun grote invloed op ons leven en de omgeving waarin we leven. Documentaires als "Planet Earth" hebben onze ogen geopend voor de wonderen van onze planeet en tegelijkertijd de drastische veranderingen belicht die onze planeet ondergaat door menselijke activiteiten. Veel soorten passen zich aan deze veranderende omstandigheden aan en vinden nieuwe manieren om te overleven, terwijl andere soorten op tragische wijze verdwijnen. Inzicht in deze voortdurende processen is cruciaal voor het ontwikkelen van innovatieve benaderingen en het waarborgen van de veerkracht van onze steden.
Originele artikel geschreven in het Engels door: Sarah van der Zeijden