Medical Delta start deze maand zijn vijftiende wetenschappelijke programma: Medical Delta AI for Computational Life Sciences. Het programma combineert Artificial Intelligence (AI), bioinformatica en life sciences en slaat voor onder andere tuberculose en hersenaandoeningen een brug van wetenschappelijk onderzoek naar medicijnontwikkeling en klinische toepassing.
Het consortium dat in het programma samenwerkt, gebruikt AI technieken om biomedische data te ontsluiten, nieuwe kandidaat medicijnen te ontdekken, bijzondere celafwijkingen of verbanden op te sporen en bruikbare informatie voor onderzoek te vinden in complexe data. Dit opent nieuwe deuren voor wetenschappelijk onderzoek naar het menselijk lichaam en in het bijzonder de werking en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Naast tuberculose en hersenaandoeningen zijn de uitkomsten van dit onderzoek ook bruikbaar voor andere ziektegebieden.
Medical Delta investeert € 380.000 in de start van het programma. Net als de andere wetenschappelijke programma’s van Medical Delta vormt interdisciplinaire samenwerking het uitgangspunt. Wetenschappers op het gebied van bioinformatica, medicijnontwikkeling, AI en Computational Life Sciences van Universiteit Leiden, het LUMC, Erasmus Universiteit en TU Delft werken in dit programma samen met clinici en met farmaceutische bedrijven. Ook wetenschappers van Erasmus MC sluiten aan.