Rotterdam scriptieprijs voor onderzoek naar gebruik Urban Digital Twins bij burgerparticipatie

Wat is het potentieel van Urban Digital Twins (UDT) om burgerparticipatie in de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam te versterken? Een kritische evaluatie van het UDT-pilotproject voor de herontwikkeling van het Slotboomplein in Oud-Charlois heeft de Rotterdam Scriptieprijs 2024 gewonnen.

In zijn scriptie voor de master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid brengt Arthur De Jaeger diverse obstakels in beeld, die bewoners en participanten hun mogelijkheden tot volwaardige participatie verhinderde. Toch worden ook kansen belicht die kunnen benut worden bij verdere implementatie van de UDT. De prijs werd tijdens de Opening Academisch Jaar uitgereikt door Faouzi Achbar, wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie. 

De centrale vraag van het onderzoek was hoe een ‘Urban Digital Twin’ burgers actief kan laten deelnemen aan stadsplanning, beleidsvorming, besluitvorming en beheerprocessen. Een Urban Digital Twin is een digitale replica van een stad en omgeving. Het model bevat gegevens over de infrastructuur, gebouwen en maakt het mogelijk om samen met data simulaties en modellen van steden te ontwikkelen.

Inclusiviteit en transparantie in UDTs

Voor zijn scriptie heeft De Jaeger een kritische evaluatie uitgevoerd van een Urban Digital Twins (UDT) project voor de herontwikkeling van het Slotboomplein in Oud-Charlois, Rotterdam Zuid. De resultaten brachten obstakels aan het licht die een effectieve betrokkenheid van burgers belemmerden, zoals beperkte digitale vaardigheden, wantrouwen en communicatieve uitdagingen tussen de gemeente en haar inwoners.

Door te focussen op inclusiviteit en transparantie, vult deze studie een leemte in de bestaande literatuur over UDTs door een verschuiving van een technisch naar een sociaal-politieke analyse aan te moedigen. Gezien de komende wettelijke vereisten, zoals de Omgevingswet, en de onomkeerbare ontwikkelingen van UDT-implementaties in Rotterdam, is het essentieel om het socio-technische uitdagingen te begrijpen en burgerbetrokkenheid hierin te bevorderen. De resultaten en analyses van de scriptie zijn gepresenteerd aan het programma Digitale Stad van de Gemeente Rotterdam, waarvoor richtlijnen zijn ontwikkeld voor stadsplanners en UDT-ontwikkelaars. 

Uit het juryrapport:
De scriptie is actueel en beleidsrelevant voor Rotterdam omdat de uitkomsten van de kritische benadering gemeenteambtenaren helpt om verbeteringen aan te brengen bij het gebruik van bijvoorbeeld Digital Twins bij burgerparticipatietrajecten in de openbare ruimte. Het onderzoek is daarnaast wetenschappelijk goed bruikbaar en is het goed geschreven.

Arthur de Jaeger met op de achtergrond de Erasmusbrug en de hoogbouw van Rotterdam

Foto: Michelle Muus

Centre voor BOLD Cities

De scriptie "Towards a Right to the Smart City? Citizen Participation in Rotterdam’s Urban Digital Twin" is geschreven door Arthur de Jeager, voor de master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) onder supervisie van dr. Thomas Swerts.

Het onderzoek maak tevens onderdeel uit van Leiden-Delft-Erasmus (LDE) Centre BOLD Cities Team Science project TWIRL (digital TWIns as Regimes of visibiL ity). Dit project onderzoekt de inclusiviteit van UDT-ontwikkelingen voor de diversiteit aan mensen, ervaringen en politiek in de stad, met als doel meer inclusieve en representatieve praktijken in de huidige UDT-ontwerpen te bevorderen. Dr. Thomas Swerts, (coordinator TWIRL in Rotterdam): “Arthur’s scriptie levert een wezenlijke bijdrage aan het bredere project omdat zijn onderzoek tegelijkertijd het potentieel en de mogelijke beperkingen aantoont van UDT technologie als manier om Rotterdamse burgers te betrekken bij stedelijke ontwikkelingsprocessen”. 

Arthur De Jaeger is na zijn afstuderen als LDE-trainee aan de slag gegaan en start per 2 september als projectcoördinator bij het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities. Hier wil hij verder bijdragen aan de belangstelling voor socio-technisch gedreven onderzoek naar smart city ontwikkelingen.

Meer informatie vindt u op:
Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities