De energietransitie in de gebouwde omgeving is een van de grootste maatschappelijke opgaven van deze tijd. Gemeenten spelen hierin een regierol: zij moeten landelijke klimaatdoelstellingen vertalen naar concrete, lokale uitvoering.

Maar in de praktijk blijkt het lastig om voldoende goed opgeleid personeel aan te trekken voor deze taak. Vooral beginnende ambtenaren, zij-instromers en interne doorstromers in energietransitieteams hebben behoefte aan specialistische kennis om deze complexe opgave tot een succes te maken.
Om deze uitdaging aan te gaan heeft een consortium bestaande uit vier kennisinstellingen, te weten de drie Leiden-Delft-Erasmus universiteiten en de Haagse Hogeschool, en de VNG, Gemeente Delft en Platform 31, een projectvoorstel ingediend onder het Nationaal Groeifonds programma LLO Katalysator.
De toekomstige arbeidsmarktbehoefte vertalen we niet alleen naar onderwijs voor onze jonge studenten maar ook naar professionals.'
Marja Verstelle, programmamanager onderwijs van Leiden-Delft-Erasmus Universities: 'Het is heel sterk dat kennisinstellingen en overheden hierin samenwerken. Leiden-Delft-Erasmus staat ook voor Leven Lang Ontwikkelen. De grote transities en daaruit volgende toekomstige arbeidsmarktbehoefte vertalen we niet alleen naar onderwijs voor onze jonge studenten maar ook naar professionals die later in hun loopbaan bijscholing nodig hebben.'
Het project voorziet innovatieve leeroplossingen waarmee gemeentemedewerkers hun kennis kunnen vergroten op de thema’s die belangrijk zijn bij de energietransitie. Zo versterken zij hun uitvoeringskracht én hun vermogen om alle betrokkenen in de transitie – bewoners, netbeheerders, woningcorporaties – effectief mee te nemen.
Belangrijk voor medewerkers van gemeenten om van de wetenschap én van elkaar te blijven leren.
'De energietransitie is voortdurend in beweging', zegt Albert Vermue, directeur fysieke leefomgeving bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. 'Daarom is het voor medewerkers van gemeenten heel belangrijk om van de wetenschap én van elkaar te blijven leren. Met deze samenwerking kunnen we, gesteund door de bijdrage van de LLO-Katalysator, mooie stappen zetten richting beter toegeruste overheden.'
Voor de energietransitie hebben we nog heel lang nieuwe kennis en vaardigheden nodig.'
'Voor de energietransitie hebben we nog heel lang nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Voor een gemeente is het een enorme kans om onderzoek, onderwijs en praktijk samen te brengen. Ik ben dan ook heel blij met het consortium dat we hebben gevormd en kijk uit naar de samenwerking', beaamt Maaike Zwart, Wethouder gemeente Delft.
Het project heeft een totaalwaarde van 1,1 miljoen euro inclusief een subsidie toegekend door het ministerie van OCW.
Samen met onze partners kijken we ernaar uit om bij te dragen aan het dichten van bestaande competentiekloven.'
Willem van Valkenburg, directeur van de TU Delft Extension School for Continuing Education: 'Samen met onze partners kijken we ernaar uit om bij te dragen aan het dichten van bestaande competentiekloven en het creëren van een duurzaam en inclusief leerecosysteem. Dit ecosysteem blijft zich ontwikkelen en biedt ruimte voor een actieve rol van alle betrokkenen, zodat gemeenten ook na afloop van het project goed voorbereid zijn om de energietransitie aan te sturen.'
Het consortium bestaat uit TU Delft, Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam, de Haagse Hogeschool, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Gemeente Delft en Platform 31. De gemeenten Den Haag, Leiden, Alphen aan den Rijn, Goeree-Overflakkee en Leiderdorp en de Economic Board Zuid-Holland ondersteunen het initiatief.
Beeld: Pexels/this is engineering