Studenten leren op Jakarta van en met elkaar over de casus van nieuwe hoofdstad Nusantra

minor class

Future Challenges Lab: Co-creating sustainable practices in and beyond the Indonesian City, is de nieuwste minor van Leiden-Delft-Erasmus Universities, een resultaat van de samenwerking met de Universiteit van Indonesië. Het is de eerste gezamenlijke minor van de Leiden-Delft-Erasmus Universities die plaatsvindt in het buitenland.

De minor gaat over het verplaatsen van de Indonesische hoofdstad naar Borneo, de bouw van de nieuwe hoofdstad Nusantra en over aanverwante ontwikkelingsdoelen op het gebied van milieu, gezondheid en welvaart.

Prof.dr. Bart Barendregt, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, was een van de drijvende krachten achter deze nieuwe minor: ‘De hele minor wordt gedurende drie maanden vanuit Indonesië gecoördineerd. Er doen Nederlandse en Indonesische studenten aan mee. Zo brengen we verschillende werelden met elkaar in contact.'

   Indonesië speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van urgente wereldwijde uitdagingen.'

Rondom de nieuwe hoofdstad wordt ook samengewerkt met de officiële autoriteit van Nusantra. Leiden-Delft-Erasmus Dean prof.dr. Wim van den Doel legde hiervoor afgelopen jaren de basis, o.a. met de jaarlijkse LDE-BRIN Academy. Van den Doel over het nut van die kennisuitwisseling: 'Indonesië speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van urgente wereldwijde uitdagingen. Van baanbrekende ontwikkelingen in de groene economie tot de ontwikkeling van de forest city Nusantara, de bijdragen van Indonesië kunnen tot ver buiten de landsgrenzen doorwerken.'

minor class

Dit programma sluit aan bij het Indonesia - Netherlands Universities Consortium on Sustainable Futures (INUCoST), waarin de LDE-universiteiten en hun Indonesische partners zich richten op cruciale thema's als energietransitie, waterkwaliteitsbeheer, biodiversiteit, digitalisering van de samenleving, volksgezondheid, erfgoed en toerisme. Via concepten als co-creatie en citizen science ontdekken de studenten hoe Indonesië gevormd wordt door mogelijke toekomstscenario's. Er worden verschillende methodes gebruikt, zoals multimodale etnografie, design en prototyping, om de toekomst tastbaar te maken en een betekenisvol discours te kunnen houden.

De Future Challenges LAB wordt volledig in Indonesië gehouden. Voor de uitvoering van deze gezamenlijke minor wordt samenwerking nagestreefd met de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universitas Indonesia. Het programma wordt zorgvuldig gecoördineerd vanuit het LDE-KITLV kantoor in Indonesië en uitgevoerd op de Depok Campus van Universitas Indonesia, Jakarta, waar studenten drie maanden zullen verblijven. Voor de succesvolle uitvoering van de gezamenlijke minor hebben studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam het voorrecht om samen te werken met collega's van vijf lokale Indonesische partneruniversiteiten in verschillende disciplines, waardoor een multidisciplinaire en verrijkende onderwijservaring wordt gecreëerd.