Precies op het snijpunt van wetenschap en technologie, de nieuwe Leiden-Delft-Erasmus minor Space Missions is voor iedere bètastudent met interesse in lucht- en ruimtevaart. Uitdagende wetenschap en innovatieve techniek komen samen in de minor Space Missions. Experts van de Universiteit Leiden en de TU Delft bieden de nieuwe generatie wetenschappers en ingenieurs een breed begrip van de belangrijkste betrokken disciplines zodat ze de kloven in dit fascinerende vakgebied kunnen overbruggen!
Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn multidisciplinair en toegankelijk voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.
Een blik in de ruimte: uitdagingen en kansen
Hoe ziet ons universum eruit en hoe is het gevormd? Kunnen we levensvormen op andere planeten detecteren? Hoe kunnen we vervuiling en klimaatverandering in de gaten houden? Ruimtemissies zijn de sleutel tot het beantwoorden van deze fundamentele vragen. Het begint allemaal met nieuwsgierigheid en de wetenschap die deze missies aanstuurt. Maar het idee moet ook technisch haalbaar zijn. Bovendien kan nieuwe technologie soms nieuwe toepassingen mogelijk maken waar voorheen niet aan gedacht werd. In Space Missions komen uitdagende wetenschap en innovatieve techniek samen.
De minor Space Missions is een interdisciplinaire minor van de TU Delft en de Universiteit Leiden. Deze minor is verbonden aan LDE's 'Space for Science and Society' programma en is toegankelijk voor studenten van geselecteerde BSc-programma's van alle drie de universiteiten. Studenten krijgen inzicht in de wetenschap die vanuit de ruimte wordt bedreven en in het ontwerp van bijbehorende instrumenten en ruimtevaartuigen. Door middel van theorie en mission assignments die in teams worden uitgevoerd, ervaren ze de interdisciplinaire relatie tussen het technische en wetenschappelijke domein van ruimtevluchten. De missies worden verzorgd en ondersteund door professionals uit de ruimtevaartsector (ESA, SRON, enz.) en begeleid door universitaire docenten uit zowel de wetenschappelijke als de technische wereld.
De nieuwe minor Space Missions is een spoedcursus in zowel de wetenschap die met satellieten bedreven wordt als de onderliggende technologie. De minor sluit af met een multidisciplinaire mission assignment waarin de studenten leren omgaan met verschillen in cultuur en perspectief. Het is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam en staat open voor bachelorstudenten van deze universiteiten met een goede basis in wiskunde. Lees meer over het programma in de studiegids van de coördinerende universiteit voor deze minor. Je kunt je voor deze minor inschrijven via eduXchange.
Dit zijn de redenen om te kiezen voor een Leiden-Delft-Erasmus minor:
1. Je krijgt multidisciplinair onderwijs van drie topuniversiteiten en vier vooraanstaande hogescholen.
2. Je leert over de dynamiek van belangrijke maatschappelijke vraagstukken en het bedenken van innovatieve oplossingen.
3. Je ontmoet studenten en docenten vanuit verschillende studierichtingen.
4. Je werkt aan echte projecten van bedrijven, overheden en NGO's.
5. Je bouwt een netwerk op in Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam.
> Nieuwsgierig? Alle Leiden-Delft-Erasmus minoren vind je hier
- Toegangseisen: Deze minor staat open voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.
- Aantal plaatsen: 60. Er zijn gereserveerde plaatsen per universiteit, zodat er een gelijkmatige verdeling is vanuit de verschillende studierichtingen.
- Taal: De voertaal voor alle Leiden-Delft-Erasmus-minoren is Engels.
- EC: Alle minoren hebben een samenhangend programma van 30 EC. Het is ook mogelijk om alleen het eerste blok van 15 EC te volgen.
- Locatie: De colleges en werkgroepen vinden plaats in een of meerdere van deze steden: Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam.
- Aanmelding: Je meld je aan voor een Leiden-Delft-Erasmus minor via eduXchange.
Docenten over deze minor:
Jasper Bouwmeester, docent Space Engineering aan de TU Delft en initiator van de nieuwe minor Space Missions: 'De nieuwe minor Space Missions is een spoedcursus in zowel de wetenschap die met satellieten bedreven wordt als de onderliggende technologie. De minor sluit af met een multidisciplinaire mission assignment waarin de studenten leren omgaan met verschillen in cultuur en perspectief.'
'We bieden in de minor een sterke academische basis in astronomie, aardobservatie, planeetwetenschappen en satelliet-technologie,’ zegt Bouwmeester. ‘De ruimtevaartsector groeit hard en heeft naast studenten astronomie en ruimtevaartkunde namelijk ook een grote behoefte aan natuurkundigen, elektrotechnici, noem maar op.’ Lees meer
Matthew Kenworthy, universitair hoofddocent aan de Sterrewacht van Universiteit Leiden, heeft er zin in om astronomie bij te brengen aan studenten die daar anders niet mee in aanraking zouden komen. ‘Op dit moment gaat de aandacht in de astronomie vooral uit naar de James Webb-ruimtetelescoop,’ zegt hij. ‘Deze kijkt naar de begintijd van het universum. Maar er zijn zoveel andere interessante vragen: stervorming, exoplaneten, zijn we alleen in het universum. Hoe komen we tot de minimale specificaties voor een satelliet waarmee we deze vragen kunnen beantwoorden? We combineren de kracht van Universiteit Leiden en de TU Delft om de studenten inzicht te geven in dit proces.’ Lees meer
Ook aardobservatie is een hot topic in de ruimtewetenschap. ‘We gebruiken satellieten om klimaatmodellen te verbeteren, voor rampenbeheersing – van bijvoorbeeld bosbranden en overstromingen – en voor het monitoren van dijken, ijskappen en landbouwbronden,’ zegt Stef Lhermitte, universitair docent bij de afdeling Geoscience & Remote Sensing aan de TU Delft. ‘Ik leer de studenten hoe ze een geofysisch proces kunnen vertalen naar een signaal dat met een satelliet gemeten kan worden. Wat kunnen de verschillende delen van het elektromagnetisch spectrum ons leren over de verschillende processen op aarde?’ Lees meer