Artificial Intelligence in het Leids Universitair Medisch Centrum

Artificial intelligence (AI) is een veelbelovende technologie, en een veelgehoorde term in de gezondheidszorg. In het Leids Universitair Medisch Centrum ziet men kunstmatige intelligentie (AI) als een belangrijke bijdrage aan enerzijds een betere zorgervaring voor patiënten en medewerkers, anderzijds door betere klinische uitkomsten.

Het LUMC past verschillende vormen van AI toe, van voorspellingsmodellen voor ziektebeelden tot beeld- en spraakherkenning voor het automatiseren van repetitieve taken, tot het inzichtelijk maken van complexe stuurinformatie. Hieronder de case over beter horen dankzij AI.

AI in de zorg LUMC


Tekst: Prof. dr. ir. Johan Frijns

Frijns
Prof. dr. ir. Johan Frijns

Een cochleair implantaat (CI) is voor veel doven en (zeer) slechthorenden een belangrijk hulpmiddel. Onder goede luisteromstandigheden (bijv. een tweegesprek in een stille kamer) helpt het hen om gesprekken weer te verstaan. Echter in de dagelijkse realiteit waarin de luisteromstandigheden niet ideaal zijn, zoals in groepsgesprekken of bij veel achtergrondgeluiden, blijft het volgen van gesprekken lastig. Dit zorgt voor vermoeidheid en stress bij de gebruikers van een CI.

Toepassing van AI voor patienten met gehoor-implantaat

Briaire
Dr. Ir. Jeroen Briaire, LUMC

Onlangs verkreeg een onderzoeksteam van het LUMC een subsidie om onderzoek te doen naar het verbeteren van de prestaties van een CI. Onder de naam Innovative NeuroTEchNology for SociEty (INTENSE), geleid door prof.dr.ir. Johan H.M. Frijns en dr.ir. Jeroen J. Briaire, doet de werkgroep onderzoek naar de toepassing van AI voor de verbetering van CI’s in praktijkomstandigheden. 

Binnen het project ontwikkelt het onderzoeksteam, gebruikmakend van artificial intelligence technieken, nieuwe algoritmes op basis van bevindingen op scholen, speelpleinen en werkomgevingen. Daar kijken ze niet alleen naar de directe verwerkte audio, maar ook naar onderdelen van patiëntervaring, zoals de sociale interactie, vermoeidheid en inspanning. Hoewel het bewerken van het signaal met deze algoritmes ook effect kan hebben op de kwaliteit van het geluid, verbetert het toch het voeren en volgen van gesprekken voor CI-dragers. In de praktijk blijkt dat zij een kleine kwaliteitsvermindering voor lief nemen, wanneer zij daardoor beter gesprekken kunnen voeren.

Algoritmes toetsen aan ervaringen van patienten

De AI wordt ontwikkeld om stemmen beter te kunnen volgen in complexe omgevingen en het signaal te verbeteren. Daarmee wordt het ook mogelijk om het algoritme aan de omgeving aan te passen. De algoritmes worden getoetst aan de ervaringen van CI-dragers, en ook de benodigde luisterinspanning en ervaren stress wordt gemeten, in zowel luistercabines als in de realistische situaties. Tevens is er aandacht voor ethische aspecten van de gebruikte technologie.

De komende tijd gaat het onderzoeksteam aan de slag met het onderzoek naar, en vervolgens de daadwerkelijke toepassing en uitrol van de technologie. Daarmee hopen zij een waardevolle bijdrage te leveren aan de zorgervaring van CI-dragers.

Binnen INTENSE vinden ook nog andere onderzoekstrajecten plaats, waarbij vergelijkbare technieken worden toegepast  bij hersenimplataten voor blinden, ernstig verlamden met een hoge dwarslaesie en ter onderdrukking van beginnende epileptische aanvallen.

LUMC

Meld je aan voor de WhatsApp-service met innovatie-nieuws van het LUMC

Blijf op de hoogte van wat er speelt op het gebied van zorginnovaties in hte LUMC. Meld je aan voor onze WhatsApp-service, en we houden je op de hoogte van de innovatieve projecten in het LUMC. Met deze innovatie-app sturen we je regelmatig de leukste blogs en nieuwsberichten en ben je altijd up-to-date.

Aanmelden is heel eenvoudig. Voeg het volgende nummer toe aan je adresboek en stuur een WhatsApp-bericht met de tekst ‘innovatie aan’ naar 06 1172 6806. Wanneer we je aanmelding hebben verwerkt, ontvang je een welkomstbericht van ons. We verwerken de aanmeldingen elke donderdag. Lees meer >

Neem voor vragen contact op via ai@lumc.nl.