Op donderdag 2 november 2023 vierde het Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation haar tiende verjaardag en lanceerde het Handbook on Frugal Innovation. Annetje Ottow, voorzitter van de Universiteit leiden en van het Leiden-Delft-Erasmus bestuur, nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Het handboek, uitgegeven door Edward Elgar, is een uitgebreide gids over de verschillende facetten van frugal innovation en is geschreven door 48 auteurs uit verschillende delen van de wereld. Het is geredigeerd door André Leliveld, Peter Knorringa, Cees van Beers en Saradindu Bhaduri, allen verbonden aan het Leiden-Delft-Erasmus International Centre for Frugal Innovation (ICFI).
Het handboek bestaat uit vier delen:
PART I INCLUDING FRUGAL INNOVATION THINKING IN
DISCIPLINARY DEBATES: frugal innovation vanuit verschillende academische gebieden beschreven, zoals geschiedenis, sociaal economische-, politieke- en technische wetenschappen.
PART II EMBEDDING FRUGAL INNOVATION IN TRANSDISCIPLINARY THEMATIC DEBATES: frugal innovation door meerdere auteurs besproken aan de hand van thema's zoals duurzaamheid, inclusiviteit, gezondheid, rechtvaardigheid.
PART III TECHNOLOGY AS AN ENABLER: frugal innovation nader beschouwd in de context van (civiele) technieken en nieuwe technologieën, met voorbeelden van drinkwater- en sanitaire voorzieningen, digitalisering, medische technologie.
PART IV ACTORS, BUSINESS MODELS AND BLURRING BOUNDARIES: voorbeelden en case studies over economische stimulering en het creeëren van gunstige omstandigheden voor frugal innovation.
De internationale bijdragen aan het boek zijn zowel vanuit theroie als praktijk. Dit komt voort uit het netwerk van het International Centre for Frugal Innovation, dat kennishubs heeft in Kenia en India. Hubs zijn groepen wetenschappers verbonden aan lokale kennisinstellingen en overheden. De diversiteit in disciplinaire achtergronden en maatschappeljke thema's is kenmerkend voor Leiden-Delft-Erasmus Universities.
Frugal innovation staat voor sobere vormen van innovatie, duurzaam en kansrijk, vaak ontstaan vanuit de gemeenschap en rekening houdend met de lokale cultuur, voorzieningen en omstandigheden.
Voorbeelden van frugal innovation zijn draagbare röntgen-apparatuur, eenvoudige kooktoestellen voor in tentenkampen, systemen voor schoon drinkwater en digitale oplossingen voor betalingsverkeer zonder banken. Frugal innovation is een duurzame aanpak die ook steeds meer resoneert in Westerse samenlevingen, met name in rurale gebieden.