Online onderwijs wordt steeds belangrijker. De laatste tijd worden er veel nuttige tools en tips gedeeld op social media. Het LDE Centre for Education and Learning heeft veel praktische informatie over online onderwijs verzameld. Hier vindt u een handig overzicht van verschillende bronnen en tips.
Algemeen
Open Universiteit
Alle inzichten en ervaringen die de Open Universiteit heeft opgedaan met het online onderwijs worden hier samengebracht en toegankelijk gemaakt voor iedereen die nu te maken heeft met de omschakeling naar het online aanbieden van onderwijs. Deze website is een groeiwebsite, elke dag zal er nieuwe informatie bijkomen.
Digitale Didactiek
Online Sessies
Micromodules
SURF
Op deze pagina vind je informatie in verschillende FAQ's per thema zoals toetsen en beoordelen op afstand, en voorbeelden van online onderwijs.
Vraagbank Online Onderwijs
Digitale Didactiek
Begin de jaren nul creëerde de Erasmus Universiteit Rotterdam samen met de TU Delft en RUG de website 'Digitale Didactiek', het is nog steeds heel nuttig en biedt informatie over online mentoring, digitale inhoud, samenwerkend leren en online assessment.
Digitale Didactiek
LDE Universiteiten
Universiteit Leiden
Op 16 maart lanceerde de Universiteit Leiden een nieuw dossier voor Remote Teaching. De website wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe aankondigingen en webinars.
Web dossier Remote Teaching
Aandachtspunten
Erasmus Universiteit Rotterdam
Deze pagina is bedoeld voor docenten die hun onderwijs aanpassen vanwege de COVID-19 richtlijnen. Je kunt hier handleidingen, tips en andere informatieve bronnen vinden die je verder helpen in het gebruik van Canvas, het opnemen van kennisclips voor je onderwijs en online toetsvormen.
Advies Online Onderwijs
Kies een platform
Technische Universiteit Delft
De Technische Universiteit Delft heeft een handleiding gemaakt voor leren en lesgeven op afstand. De gids bevat een handleiding voor het optimaal gebruik van Brightspace, interactieve online activiteiten en gebruik maken van online content.
Quick Guide: Online Onderwijs
Brightspace Tips
Tips voor online onderwijs
-
Bespaar jezelf werk!
Zijn er nog Weblectures van voorgaande jaren of zijn er bekende bronnen (YouTube, Coursera, FutureLearn) beschikbaar: gebruik deze dan. -
Een goede voorbereiding is in dit geval bijna al het werk.
Dit geldt voor zowel de live sessies als de opgenomen Weblectures. -
In het geval van een live event: test de technologie alsof het de echte sessie is!
Vraag een collega of student om met een andere laptop te helpen bij een korte test. De stappen worden uitgevoerd alsof het live is. Let hierbij op de technologische aansluiting (video, audio, delen van het scherm en invoeren van de presentatie) en de functionaliteiten (de juiste rechten voor de deelnemers, quizzen, vragen beantwoorden, enz.) -
Verwachtingen delen.
Deel de verwachtingen die je hebt over de context, het programma en de rol van de studenten. -
Zorg voor helpende handen.
Het is aan te raden om je facultaire contactpersoon al van tevoren te benaderen. Hij/zij zou eventueel te hulp kunnen schieten bij technische problemen van participanten.