'Internet of things' dringt in alles door, ook in productontwikkeling. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om sneller prototypes te ontwikkelen door een internationaal en multidisciplinair team. Dat idee heeft een aantal universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven als uitgangspunt genomen voor de aanvraag bij het Erasmus Plus-fonds van de Europese Unie. En met succes, want de aanvraag voor dit ´Rapid Proto Labs´-project is gehonoreerd met 1 miljoen euro. Vanaf januari 2018 kunnen studenten van de samenwerkende universiteiten aan de slag in een virtuele omgeving voor productontwikkeling.
Ook de Universiteit Leiden en TU Delft zijn partners in Rapid Proto Labs. Prof. Dr. Wilfried Admiraal van het Interfacultair centrum voor lerarenopleiding, onderwijsontwikkeling en nascholing (ICLON) van de Universiteit Leiden licht toe: “Het project gaat niet zozeer om de productontwikkeling zelf maar om de nieuwe werkwijze. Deze bestaat uit het samenwerken door studenten vanuit verschillende instellingen en disciplines en op verschillende locaties. Het doel is kennis te bundelen en om sneller tot een prototype te komen. Dat op zich is weer belangrijk voor het tempo van innovaties maar we beschouwen dit project vooral als onderwijsvernieuwing. Uiteindelijk is de bedoeling dat dit ook lokaal wordt overgenomen door de onderwijsinstellingen.”
Samenwerkende universiteiten
In het Rapid Proto Labs-project gaat het met name om elektrotechnische prototypes. De universiteiten die hieraan meewerken hebben dan ook een sterke naam op het gebied van ICT en techniek. Naast TU Delft en Universiteit Leiden zijn Haaga-Helia universiteit (Finland), Universitatea Politehnica Timisoara (Roemenië) en Fondazione Bruno Kessler (Italië) partners. Eind januari gaan de studenten aan de slag met de eerste opdrachten van het midden- en kleinbedrijf, bijeengebracht door de Italiaanse partner.
Centre for Education and Learning
Het project Rapid Proto Labs is tevens een resultaat van het Centre for Education and Learning, een interdisciplinair onderzoekscentrum van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Centre for Education and Learning biedt, naast onderzoek, een platform voor innovatie en training voor universitair onderwijs. De 3 universiteiten beogen hiermee om het beste onderwijs te bieden aan hun studenten, zowel op de campus als online. Zie voor alle activiteiten de website van het Centre for Education and Learning: klik hier.