Net afgestudeerd en weer terug naar de universiteit, maar dan voor je eerste baan? Dat kan als trainee in het tweejarige Leiden-Delft-Erasmus traineeship. Ieder jaar start er in september, verdeeld over de drie universiteiten, een groep van 18 jonge recent afgestudeerden. Na een jaar rouleren ze naar een volgende opdracht én wisselen daarbij van universiteit.
Het Leiden-Delft-Erasmus traineeprogramma bestaat in de huidige vorm al bijna 10 jaar en is uniek. Met welk doel hebben de samenwerkende universiteiten destijds dit traineeship opgezet?
De universiteiten hebben niet alleen goede wetenschappers en docenten nodig, ook een sterke professionele staf.
Maaike Snoep is vanuit het Leiden-Delft-Erasmus-bureau de coördinator van dit programma: 'De universiteiten hebben niet alleen goede wetenschappers en docenten nodig, maar ook een sterke professionele staf. Met het LDE-traineeprogramma hebben we gezamenlijk een interessant aanbod van opdrachten voor deze young professionals.'
Snoep: 'Trainees ontwikkelen zich professioneel, bouwen een sterk netwerk op en nemen hun ervaring van de ene werkplek en universiteit mee naar de volgende. Van die kruisbestuiving leren en profiteren we als universiteiten ook weer'.
Pakket trainingen
Het traineeship biedt naast een interessante werkplek - in Rotterdam, Delft, Den Haag of Leiden - ook een opleidingsprogramma bij de Baak en een intern coachingsprogramma. Er wordt van alle trainees verwacht dat ze iets extra's doen en bijdragen aan het succes van het programma. In diverse commissies zetten ze zich in voor overkoepelende activiteiten, zoals masterclasses, een studiereis en netwerkbijeenkomsten.
Toegevoegde waarde in uitdagende opdracht
Wat voor type werk doet een trainee? Een mix van operationele, tactische en strategische taken, bij faculteiten en centrale diensten zoals Human Resources, Student Services, Datamanagement, Marketing & Communicatie, Finance, Integrale Bedrijfsvoering en International Relations.
Snoep: 'Ieder jaar werven we intern de opdrachten bij de drie universiteiten. De trainee wil zich ontwikkelen met een uitdagende opdracht, de afdeling wil de toegevoegde waarde zien van deze hoogopgeleide professionals. Bij elke universiteit is een coördinator werkzaam die aanspreekpunt is voor opdrachtgever en trainee en alles regelt, zoals werving, indiensttreding en roulatie.'
De volgende wervingsronde voor de nieuwe lichting trainees start op 1 maart 2024. De planning voor de sollicitatierondes wordt via onderstaande pagina bekend gemaakt. Daar staan tevens de contactgegevens van de trainee-coördinatoren per universiteit.
Ervaringen van een trainee
Trainee Hannelaure Verlinden begon afgelopen september aan haar tweede jaar. Tijdens haar eerste jaar was ze projectmedewerker bij Education and Student Affairs aan de TU Delft, waar ze werkte aan de dienstverlening voor studenten met een functiebeperking.
Een project zelfstandig vormgeven
In haar tweede jaar werkt ze op de Universiteit Leiden als HRM-adviseur en beleidsmedewerker binnen het team Learning & Development en het team Beleid. Verlinden: 'Binnen deze opdracht krijg ik het vertrouwen om mijn project zelfstandig vorm te geven. Ook ben ik blij dat ik echt deel uitmaak van een team en kan leren om verantwoordelijkheden te delen en samen te werken.'
Het is een unieke kans om in korte tijd heel diverse banen te kunnen uitoefenen. En dat binnen twee verschillende universiteiten!
In de huidige arbeidsmarkt zijn er mogelijkheden genoeg voor jonge high potentials. Wat triggerde Verlinden om te solliciteren? 'Het is een unieke kans om in korte tijd heel diverse banen te kunnen uitoefenen. En dat binnen twee verschillende universiteiten! Ik solliciteerde voor het traineeship omdat ik een uitdaging zocht, uit mijn comfortzone wilde stappen en mezelf verder wilde ontwikkelen'.
Naast het trainingsprogramma bij de Baak blijkt het netwerk van de trainees zelf daarin ook belangrijk. Verlinden: 'Die opleidingsdagen zijn intens en leerzaam. Maar ik heb ook veel aan de individuele coaching en intervisie met mijn mede-trainees. Samen kom je vaak tot meer inzichten.'