‘Het voelt alsof de wereld aan je voeten ligt’

INTERVIEW MET CINDY GEERLINGS, DERDEJAARS BACHELOR STUDENT EN STUDENT AMBASSADEUR VAN DE OPLEIDING LIFE SCIENCE & TECHNOLOGY

De bacheloropleiding Life Science & Technology is een opleiding van de Universiteit Leiden en de TU Delft, waarin de levende cel centraal staat. De opleiding is de eerste gemeenschappelijke opleiding van de twee universiteiten en bestaat 16 jaar. Studenten kijken naar de cel op moleculair niveau. Daar spelen zich de chemische processen van eiwitten, membranen, van RNA en DNA af. De studenten leren deze processen te sturen en te beïnvloeden. Onderzoek en meer kennis over hoe de cel werkt, kan zorgen voor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, betere voedingsmiddelen en een schonere industrie.

WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN DEZE OPLEIDING?

“Deze opleiding is uniek omdat we het fundamentele onderzoek uit Leiden combineren met het technologische en toegepaste onderzoek uit Delft. We leren niet alleen hoe processen in een cel werken, maar ook hoe we ze kunnen gebruiken. Een mooi voorbeeld van een toepassing is het zelfhelend beton. In dit beton zitten capsules met micro-organismen. Als het beton scheurt, breken deze capsules open en de bacteriën die dan vrij komen produceren een lijmachtige substantie die de scheuren herstelt.”

WAT VIND JE LEUK AAN DEZE OPLEIDING?

“Het is een dynamisch vakgebied en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Wat twee jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden is op dit moment wel mogelijk. Het proces van DNA-sequencing bijvoorbeeld. Deze techniek wordt gebruikt om de nucleotidenvolgorde van een stuk DNA te bepalen. DNA-sequencing duurde bijvoorbeeld tien jaar geleden weken en nu een paar seconden. Er gebeuren ook andere spannende dingen. Zo heeft iedereen op de middelbare school geleerd dat het koken van een ei waarbij het eiwit stolt een onomkeerbaar proces is. We weten nu hoe we dit proces wèl kunnen omkeren. Dit is een enorme doorbraak, omdat correcte eiwitvouwing een belangrijke rol speelt bij veel ziektes.”

“Het is ook leuk dat een aantal LST’ers deelnemen in een Dream team. Een Dream team is een multidisciplinair studenten team met een D:DREAM ('Delft: Dream Realization of Extremely Advanced Machines') status. De studenten werken hard om de wereld te laten zien dat door hun aanpak grenzen kunnen worden verlegd. Het team van dit jaar heeft in september met een 3D-printer van K’nex de hoofdprijsbij de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston gewonnen. Met de printer maakte het team op een efficiënte manier biofilms: laagjes met bacteriën, die gebruikt kunnen worden in industriële of medische toepassingen.”

HOE IS HET OM OPGELEID TE WORDEN BIJ TWEE UNIVERSITEITEN?

“De Universiteit Leiden en de TU Delft zijn beide universiteiten die tot de wereldtop behoren. Ik krijg het beste mee van beide werelden. Je wordt opgeleid door toponderzoekers en –docenten. Soms komt het heel dicht bij. Een aantal docenten van LST waren bijvoorbeeld nauw betrokken bij het onderzoek van de drie biochemici die de Nobelprijs voor de Chemie van dit jaar hebben gewonnen. Zij hebben mechanismen ontrafeld waarmee cellen fouten in hun DNA repareren.”

HOE ZIE JE JOUW TOEKOMST?

“Het vakgebied is enorm in ontwikkeling. Alles is op dit moment mogelijk. Er valt dus genoeg te pionieren. Het voelt alsof de wereld aan je voeten ligt!”

Meer informatie vindt u op de website van Life Science & Technology