frugal
Frugal Innovation for Sustainable Futures
een Leiden-Delft-Erasmus minor

Hoe zorgen we wereldwijd voor een menswaardig bestaan binnen de grenzen van onze planeet? Deze Leiden-Delft-Erasmus minor neemt je mee in de wereld van frugal innovation: slimme, betaalbare en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in energie, water, gezondheid, huisvesting en voedsel.

Leiden-Delft-Erasmus minoren zijn multidisciplinair en toegankelijk voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

💡 Wat ga je doen?

folder

Je ontdekt hoe frugal innovatie werkt, van theorie tot praktijk. In de eerste helft duik je in de verschillende perspectieven: technologie & design, ondernemerschap en duurzame ontwikkeling. In de tweede helft pas je dit toe in een real-life project—in Nederland of internationaal—waar je in een multidisciplinair team aan de slag gaat met een echte innovatie-uitdaging.  
English information

Voorbeeldcases van deze minor 

  • Energievoorzieningen met zonnepanelen in Kenya
  • Duurzame oplossingen voor de gezondheidszorg
  • Circulair watersysteem voor een bierbrouwerij

In dit magazine vertellen studenten over hun projecten in deze minor

Deze minor is een samenwerking van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. De minor is toegankelijk voor alle 3e jaars bachelor-studenten van de Leiden-Delft-Erasmus universiteiten. Lees meer over het cursusprogramma in de studiegids van de Universiteit Leiden, coördinator van deze minor. 

 

 ✅Waarom kiezen voor deze minor?

-  Multidisciplinair onderwijs van drie topuniversiteiten
- Werken aan échte maatschappelijke vraagstukken
- Internationale en praktijkgerichte ervaring
- 21st-century skills: creatief denken, samenwerken & problemen oplossen
- Een kickstart voor een duurzame carrière!

Wat zijn de kenmerken de multidisciplinaire Leiden-Delft-Erasmus minoren?

  • Toegangseisen: De meeste Leiden-Delft-Erasmus minoren staan open voor alle studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor een enkele is een specifieke vooropleiding vereist of vindt selectie plaats.
  • Aantal plaatsen: 40 studenten kunnen deelnemen. Studenten van elk van de universiteiten maken evenveel kans op plaatsing.
  • EC: De minor heeft een samenhangend programma van 30 EC. 
  • Taal: Engels is de voertaal voor alle Leiden-Delft-Erasmus-minoren.
  • Locatie: De colleges en werkgroepen vinden plaats in een of meerdere van deze steden: Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam. 
  • Aanmelding: Je meld je aan voor een Leiden-Delft-Erasmus minor via eduXchange.

 

'Door betrokken te zijn bij het ontwerp van een grootschalig project, leerde ik over het werken in een specifieke context en dat je rekening moet houden met lokale materialen en behoeften. '   

rebecca baughVoor Rebecca Baugh, recent afgestudeerd van architectuur aan de TU Delft, was het een eerste kennismaking met het real-life ontwerpen van een project. ‘Door betrokken te zijn bij het ontwerp van een grootschalig project, leerde ik over het werken in een specifieke context en dat je rekening moet houden met lokale materialen en behoeften. We kregen de vrijheid om creatief en experimenteel te zijn met materialen en hebben de structuur van ons project opnieuw kunnen ontwerpen met bamboe in plaats van staal.'

Jin (24, International Studies, Universiteit Leiden): ‘Ik heb interesse in duurzaamheid, en binnen dit bredere onderwerp biedt frugal innovation een focus. Naar mijn gevoel wordt duurzaamheid niet gezien als financieel voordelig, maar door middel van frugal innovations kunnen duurzame oplossingen meeconcurreren in bepaalde markten.’

Kristina (21, Management of International Social Challenges, Erasmus Universiteit): ‘Voor dit jaar probeerde ik een keuze te maken: op uitwisseling, een stage of een minor? Deze minor is een combinatie van alle drie.’

'Tijdens het tech-gedeelte kregen we ook te maken met marketing, industrieel ontwerpen en policy management

Chris (22, Aerospace Engineering, TU Delft): ‘Leuker dan verwacht! Ik vind de minor erg interessant. Er is veel diversiteit, tussen de vakken, maar ook in de vakken zelf. Tijdens het tech-gedeelte, bijvoorbeeld, kregen we ook te maken met marketing, industrieel ontwerpen en ‘policy management’. 

Lees meer ervaringen van studenten

EduXchange