Grondstoffen, Geld en Geopolitiek: naar een duurzame en sociale transitie in Europa
De Europese Unie heeft met de Green Deal ambitieuze en broodnodige klimaatdoelen geformuleerd. Hierbij moet de netto uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul zijn teruggebracht zonder uitputting van grondstoffen en met oog voor het welzijn van mensen en regio’s. Deze opdracht komt samen met de energiecrisis en geopolitieke spanningen op het bord van politici, beleidsmakers en bestuurders.
Oplossingsrichtingen vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines
Om vanuit de wetenschap kennis en oplossingsrichtingen aan te reiken schreven zeven wetenschappers van de samenwerkende Leiden-Delft-Erasmus Universiteiten de paper ‘Grondstoffen, Geld en Geopolitiek: naar een duurzame en sociale transitie in Europa’. De paper is nu voor iedereen beschikbaar.
Transitie van fossiele brandstoffen naar metalen
In de paper wordt uitleg gegeven over de energietransitie, een overgang van fossiele brandstoffen naar metalen zoals ijzer, koper, lithium en de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie van de benodigde windturbines, zonnepanelen, elektrolytische cellen, batterijen. Dat maakt deze metalen tot kritieke materialen voor het slagen van de energietransitie, waarbij Nederland, en de EU in het algemeen, op dit moment vrijwel geheel afhankelijk is van aanvoer vanuit andere landen.
Dr. Rene Kleijn. Foto: Barbra Verbij
Hoe komen we tot een sterke en onafhankelijke basis voor de energietransitie?
Dr. Rene Kleijn van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability nam het initiatief voor de paper en vroeg wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden hun visie te delen. Kleijn: ‘We gaan in op de vraag hoe we er op dit moment als Nederland en EU voor staan wat betreft de benodigde kritieke materialen én hoe we tot een sterke en onafhankelijke basis voor de energietransitie kunnen komen.’
De paper bevat 7 interviews met:
Dr. Rene Kleijn – Centrum voor Milieukunde, Universiteit Leiden Dr. Benjamin Sprecher – Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft Dr. David Peck – Faculteit Bouwkunde, TU Delft Dr. Jojo Nem Singh – Institute for Social Studies, Erasmus University Rotterdam Prof. dr. Ester van der Voet – Centrum voor Milieukunde, Universiteit Leiden Prof. dr. Olindo Isabella – Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, TU Delft Dr. Ronald Huisman – Erasmus School of Economics, Erasmus University Rotterdam
De kosten van grondstof-onafhankelijkheid
De onderzoekers uiten hun bezorgdheid over het realiseren van de energietransitie in de huidige geopolitieke context. Ze delen hun perspectief over de (on)toereikendheid van de markt en de werkelijke financiële en sociale kosten van het bereiken van grondstof-onafhankelijkheid.
Circulariteit, technologische innovaties en financiële vernieuwing
Ze benadrukken de urgentie tot actie om een impasse te voorkomen, waarbij ze lessen uit het verleden, mogelijkheden tot grondstofcirculariteit, en een nieuwe financiële zienswijze aandragen als mogelijke oplossingen voor het bereiken van onze groene doelen.
Door samen te werken hopen we de transitie naar een circulaire economie te kunnen versnellen
Dr. Elise Blondel. Foto: Barbra Verbij
Voorbij het eigen vakgebied kijken
Dr. Elise Blondel van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, coördineerde de paper en benadrukt het belang van een breed perspectief:
‘Bij het Centre for Sustainability faciliteren we interdisciplinair onderzoek en onderwijs. Er wordt voorbij het eigen vakgebied gekeken.'
Blondel: 'Om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen pakken vragen we experts vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines samen met stakeholders uit de praktijk hun kennis te integreren. Zo hopen we de transitie naar een circulaire economie te kunnen versnellen.’
> Lees hier alle 7 interviews in het online Kennisdossier Kritieke Materialen en de Energietransitie (in het Engels en Nederlands).
> Downloadvia onderstaande link (Bijlagen) de White Paper
Wilt u meer informatie over de inhoud van deze paper, neem dan contact op met Dr. Elise Blondel, coördinator van de Circular Industries Hub van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability: e.h.m.blondel@cml.leidenuniv.nl. Voor persvragen kunt u contact opnemen met Katja Hoiting, communicatiemanager Leiden-Delft-Erasmus Universities.
Als het aankomt op het stoppen van klimaatverandering, dan is tijd de meest schaarse hulpbron, vindt universitair hoofddocent dr. René Kleijn. Kleijn is…
Als consumenten merken we vooral de tekorten aan zonnebloemzaden en graan, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en de tekorten aan computerchips als gevolg van…
Urban mining is een relatief nieuw begrip. Het ziet de gehele samenleving als een belangrijke bron van grondstoffen. “Het bedrijf Umicore is een goed voorbeeld…
Vorig jaar nam de capaciteit voor het opwekken van zonne-energie in Nederland met 30% toe tot een totaal van 11,4 miljard kWh. Dat komt overeen met 67 vierkante…
Zeldzame metalen spelen een belangrijke rol bij de technologie die de EU nodig heeft om energie-onafhankelijk te worden, en bij het realiseren van de politieke…
“De energietransitie moet versnellen als we de voor 2050 gestelde doelen willen halen,” zegt Industrieel Ecoloog dr. Benjamin Sprecher, universitair docent aan…
Zonder grondstoffen is het onmogelijk om de windturbines en zonnepanelen te produceren die het hart van de energietransitie vormen. Continue innovatie zorgt…
Vorig jaar is Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD (Big Open Linked Data) Cities van start gegaan met de minor Smart and SHARED Cities. Deze minor combineert…