Bosscha-medaille voor Indonesische rechtsantropoloog Professor Sulistyowati Irianto

IriantoDe Bosscha-medaille - een eerbetoon van Leiden-Delft-Erasmus Universities aan een Indonesische wetenschapper – is dit jaar toegekend aan rechtsantropoloog Professor Sulistyowati Irianto, hoogleraar aan de Fakultas Hukum Universitas Indonesia.

Met haar academische excellentie levert zij een belangrijke bijdrage aan sociale rechtvaardigheid en een versterking van de rechtsstaat in Indonesië.

Professor Sulistyowati Irianto heeft het veld van studies naar gender en recht tot bloei gebracht, de positie van de rechtsantropologie aan Universitas Indonesia bestendigd en uitgebouwd en daarmee ook nationaal een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het vakgebied.

Ze heeft niet alleen zelf belangrijk baanbrekend onderzoek gedaan (bijvoorbeeld op het gebied van migratie en erfrecht en geweld tegen vrouwen), maar is ook de mentor van een nieuwe generatie socio-legal scholars in Indonesië. Verder is ze ook een onvermoeibare voorvechtster van academische vrijheid en wetenschappelijke integriteit.

   Haar onderzoek naar migratie en erfrecht is uniek.'

Professor Adriaan Bedner van het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden: ‘Op het gebied van de gender- en recht-studies heeft prof. Irianto het belang laten zien van empirisch onderzoek in relatie tot juridische regels: veel goedbedoelde maatregelen werken niet uit zoals bedoeld en verslechteren soms de positie van vrouwen in plaats van die te verbeteren.’

‘Haar onderzoek naar migratie en erfrecht is uniek door de aandacht voor de doorwerking van het gewoonterecht in familierechtelijke relaties in situaties waar de betrokkenen zijn gemigreerd en niet meer op één plaats met elkaar samenleven. Verder is prof. Irianto erin geslaagd om juristen meer bewust te maken van het rechtspluralisme in Indonesië en hoe dat in de praktijk vorm krijgt.’

bosscha medaille

Wim van den Doel, Dean van Leiden-Delft-Erasmus: ‘De universiteiten willen graag maatschappelijke impact verwezenlijken. Prof. Irianto is een schoolvoorbeeld van hoe je dit met wetenschappelijk onderzoek kunt bereiken. Een extra reden te vieren dat zij dit jaar de Bosscha-medaille krijgt’.

   Professor Irianto heeft de ramen van de Indonesische rechtenfaculteiten naar de wereld opengezet.’

Prof. Irianto staat voor een vernieuwende, interdisciplinaire benadering die in toenemende mate wordt geaccepteerd als een vruchtbare bestudering van het recht. Niet alleen omdat het nuttige informatie over de werking van het rechtssysteem oplevert, maar ook omdat zij belangrijk is voor de juridische bestudering van het recht. Bijvoorbeeld als juristen begrippen als ‘belang van het kind’ moeten interpreteren.

Bedner: ‘Internationale erkenning voor het werk van professor Irianto blijkt ook uit de grote hoeveelheid samenwerkingsprojecten met Nederlandse, Australische en Amerikaanse partners. Daarmee heeft zij mede de ramen van de Indonesische rechtenfaculteiten naar de wereld opengezet.’

bosscha medailleOver de Bosscha medaille

De alliantie Leiden-Delft-Erasmus Universities eert wetenschappers die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de internationale samenwerking in onderzoek en onderwijs tussen Nederland en het Mondiale Zuiden, door hen de Bosscha-medaille toe te kennen.

De medaille is oorspronkelijk in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Karel Bosscha (1865-1928), een Nederlandse ingenieur van de TU Delft die een zeer bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van wetenschap en onderwijs in Indonesië. Tijdens zijn leven op Java ontwikkelde hij de Malabar Theeplantage ten zuiden van Bandung, niet alleen economisch maar ook sociaal. Veel van de initiatieven van Bosscha hadden impact op West-Java en zelfs daarbuiten. Het belangrijkst waren zijn bijdragen aan de oprichting van de Technische Hogeschool Bandoeng, het Bandung's Cancer Center, de Gedung Merdeka en de Lembang Sterrenwacht (nu Bosscha Observatory), om de bredere omgeving waarin we allemaal leven beter te begrijpen.

Meer informatie vindt u op:
Prof. Sulistyowati Irianto Raih Bosscha Medal Award, Momen Bersejarah di Tengah…

Volgend artikel