Een terugblik met Annelot Broerze, TU Delft, en Joran Lammers, Universiteit Leiden, op de recente bijeenkomst over Klimaat en Biodiversiteit op de Green Village in Delft.
Waarom deze bijeenkomst over klimaat en biodiversiteit?
Het doel van de bijeenkomst was om het netwerk bij elkaar te brengen, elkaars projecten te leren kennen, en input te krijgen voor de ontwikkeling van het nieuwe LDE-programma Klimaat en Biodiversiteit.
Dit deden we door presentaties van verschillende bestaande initiatieven die raakvlak hebben met de thema’s, zowel binnen de LDE-universiteiten als daarbuiten, zoals overheidsinstellingen en praktijkpartners. Onze rol is en wordt om deze initiatieven, en de personen erachter, met elkaar te verbinden op het gebied van netwerk, onderwijs en onderzoek – voornamelijk rondom Living Labs.
Is dit een vervolg op white paper of staat er los van?
Door de white paper hebben we in kaart gebracht wat er al speelt op de universiteiten, en hoe men aankijkt naar het verbinden van klimaat en biodiversiteit in onderzoek en de praktijk. Het is mooi om te zien hoe verschillende disciplines een gemeenschappelijke boodschap hebben naar de buitenwereld, namelijk: verbind klimaat en biodiversiteit voor samenleving, economie en natuur. Dit proces en het verhaal brengt het programma, en zijn/haar activiteiten verder. Wie zijn de spelers, wat speelt er al, hoe denkt men erover, wat zoekt men en waar kunnen wij op inspringen? Dat was het doel van 21 november.
Wie zijn er bij elkaar gebracht vanuit universiteiten en daarbuiten?
Wetenschappers van allerlei faculteiten, onderzoeksgroepen, en initiatieven, maar ook de Zuid-Hollandse Impact Alliantie (ZHIA) welke HBO’s vertegenwoordingen, DRIFT, GreenVillage, KIN en de Provincie Zuid-Holland. Het programma zal gaan fungeren als loket waar kennispartners, overheidsinstellingen of onderzoekers hun vragen kunnen neerleggen: het slim verbinden en uitbreiden van wat er al is. Via onze activiteiten breiden we ons netwerk van kennispartners steeds meer uit, zodat we de rol als kennisregisseur steeds beter kunnen vervullen.
Wat kwam er uit, wat zijn vervolgstappen?
Het afgelopen jaar was een verkenningsjaar. Is er draagvlak voor een organisatie die zich focust op Klimaat en Biodiversiteit binnen en buiten LDE? Ja, dat is er, en dus komt er een programma. Waarom? Beide thema’s zijn veelomvattend, urgent en voorlopig nog niet opgelost, gezamenlijke oplossingen voor deze thema’s komen voort uit inter- en transdisciplinaire samenwerkingen, en in de praktijk/onze leefomgeving bestaan beide onderzoeksthema’s niet afzonderlijk van elkaar.
Op 21 november kwam er veel enthousiasme en ideeën vanuit de aanwezigen. Het was mooi om te zien hoe veel er eigenlijk al gebeurt, maar ook hoeveel er nog verbonden kan worden! Tijdens de Open Space sessie hebben we veel vernieuwende inzichten gekregen. We willen bijvoorbeeld actief praktijkpartners, HBO’s en Citizen Science betrekken bij de Living labs en toepassen binnen het programma. Hierin trekken we ook samen op met het Centre for Sustainability.
Wat zijn obstakels of juist kansrijke punten voor de verbinding tussen Klimaat en Biodiversiteit?
Ondanks dat in de praktijk de thema’s onlosmakelijk verbonden zijn, is dat nog niet zo in de wetenschap of in beleid. Inter- en transdisciplinair onderzoek en onderwijs wordt steeds meer ontwikkeld, maar daar valt ook nog veel te winnen. Hoe krijg je financiering, hoe kom je tot de gemene deler tussen verschillende disciplines, en hoe implementeer je dit in onderwijs?
Je moet elkaars taal leren spreken, het systeem moet veranderen, maar we moeten vooral durven experimenteren. We zijn daarom ook heel blij met het bestaan van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland, die staan voor veranderingen in het kennissysteem om zo systeemtransities te versnellen. Samen staan we sterker!
Hoe kunnen anderen participeren in dit initiatief?
Stuur een e-mail naar Annelot Broerze a.e.w.broerze@tudelft.nl en Joran Lammers (j.a.lammers@cml.leidenuniv.nl). dan kunnen we je toevoegen aan de netwerklijsten op de hoogste stellen van de ontwikkelingen en interessante activiteiten rondom het Klimaat en Biodiversiteit-programma, zoals de bijeenkomst van 21 november.
Foto's: Iris Klop