Wat zie je in een stad als Rotterdam vanuit het perspectief van migratie en diversiteit? Sporen van heden en verleden van migratie zijn er in arbeiderswijken en de haven, maar ook de Pauluskerk en Hotel New York vertellen een verhaal over internationale economische ontwikkelingen, politieke keuzes en sociaal beleid.
Afgelopen vrijdag kregen de nieuwe studenten van de Leiden-Delft-Erasmus master Governance of Migration and Diversity een nieuwe 'bril' opgezet door uitleg van docenten en hoogleraren, met een introductiewandeling door de stad, langs plekken en gebouwen die iets vertellen over migratie en diversiteit.
De master kan al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Ook dit jaar startte er weer een groep van 60, deels internationale, studenten. Bij het Rotterdamse Wijkpaleis, een gemeenschapshuis voor en door bewoners, leerden ze elkaar en de docenten alvast kennen tijdens een Syrische lunch.
Historici prof. dr. Marlou Schrover en dr. Rebekka Grossmann gaven de studenten, bij de Waalse Kerk en Hotel New York, alvast een inkijkje in de complexe geschiedenis van migratie en hoe dit verbonden is met onderwerpen als etniciteit en religie.
Dr. Andrew Shield vertelde over de LGBTQIA+ geschiedenis van Rotterdam en sociologie-docent dr. Laura Cleton over ongedocumenteerde immigranten bij de Pauluskerk, waar veel hulp wordt geboden voor deze groep.
Dr. Maria Schiller, coordinator van deze master, gaf uitleg over de stedenbouwkundige planning van Rotterdam. Ze wees de studenten op gentrification en liet wijken zien waar van oudsher gestuurd is op een mix van verschillende sociaal-economische klassen, zoals Middelland en het Nieuwe Westen.
Aanschouwend onderwijs van onderwerpen die abstract kunnen zijn, maar waar het zoals coordinator dr Schiller in onderstaande video zegt 'over mensen gaat en niet over dingen'. Voor de nieuwe studenten een goede start voor deze veelzijdige master.
De master Governance of Migration and Diversity brengt verschillende vakgebieden van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam (en het Institute of Social Studies Den Haag) bij elkaar. Vijf verschillende tracks worden in deze opleiding samen gebracht: sociologie, ontwikkelingsstudies, openbaar bestuur, geschiedenis en rechtsgeleerdheid. De master is onderdeel van het Leiden-Delft-Erasmus Centre Governance of Migration and Diversity, waaraan verschillende hoogleraren en onderzoekers van de drie universiteiten verbonden zijn.
Lees meer over de mastertrack Governance of Migration and Diversity