Start samenwerking Leiden-Delft-Erasmus met vijf Indonesische universiteiten

innucost

De strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus (LDE) heeft 23 september een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Indonesische ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Technologie. Hierdoor kan een consortium worden gevormd door LDE en vijf Indonesische universiteiten dat zich richt op gezamenlijke onderzoeks- en onderwijsprojecten.

De samenwerking is vooral gericht op speerpunten van de Indonesische overheid, waaronder gezondheid, digitalisering, toerisme en erfgoed, de groene economie (economische groei die niet ten koste gaat van het milieu) en blauwe economie (het duurzame gebruik van oceanische hulpbronnen). Ook is er in de samenwerking veel aandacht voor de bouw van de nieuwe Indonesische hoofdstad Nusantara op het eiland Borneo.

Interdisciplinair

Voor de Indonesische universiteiten (Universitas Airlangga, Universitas Gadjah Mada, Universitas Indonesia, Institut Teknologi Bandung en Universitas Mulawarman) is de samenwerking met LDE van belang vanwege de specialiteiten die de drie universiteiten samen in huis hebben. Leiden draagt bij met onder meer medische, ecologische en antropologische kennis, Erasmus vanuit bedrijfs- en bestuurskunde en Delft met kennis over technologie en ontwerp.

Onderzoekers van LDE kunnen ook veel leren van de samenwerking. De bouw van een compleet nieuwe hoofdstad in een tropisch ecosysteem is iets wat nog nooit is geprobeerd. Het is een groot experiment waar veel kan worden onderzocht op bijvoorbeeld biodiversiteit.

Tijdens verschillende matching events, over onder andere de energietransitie, zijn Nederlandse en Indonesische wetenschappers aan elkaar gekoppeld. Dat moet leiden tot onderzoeksprojecten die binnenkort van start gaan.

Onderwijs

Binnen de samenwerking worden niet alleen onderzoeksprojecten opgezet, maar wordt ook geïnvesteerd in onderwijsprogramma’s. Ook worden in de toekomst thesis labs opgezet, waarin studenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe hoofdstad door middel van interdisciplinair onderzoek. Een minor (Future Challenges Lab: Co-creating sustainable practices in and beyond the Indonesian City) is begin september in Jakarta al gestart.

De ondertekening voor de Indonesian Netherlands Consortium on Sustainable FuTures (INUCoST), zoals de samenwerking heet, vond dinsdag plaats in Den Haag. Als voorzitter van het LDE-bestuur tekende Annetje Ottow de samenwerkingsovereenkomst met het Indonesische ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Technologie.

De Indonesische minister voor onderwijs, cultuur, wetenschap en technologie, Nadiem Makarim, stond in zijn toespraak tijdens de bijeenkomst nadrukkelijk stil bij het belang van de vorming van INUCoST, voor wetenschap en maatschappij, en feliciteerde de deelnemende universiteiten.

ondertekening

   INUCoST maakt het mogelijk met Indonesische collega’s samen te werken aan grote vraagstukken in een groot land. Deze vraagstukken zijn ook relevant voor de Nederlandse wetenschap.'

LDE-dean Wim van den Doel benadrukt de kansen die er voor de wetenschappers van de LDE-universiteiten zijn: 'INUCoST maakt het mogelijk met Indonesische collega’s samen te werken aan grote vraagstukken in een groot land. Deze vraagstukken zijn ook relevant voor de Nederlandse wetenschap. En door studenten hierbij te betrekken, ontstaan er voor hen interessante mogelijkheden zich verder te ontwikkelen in een internationale context.'

De directeur van het kantoor van de Universiteit Leiden in Jakarta, Marrik Bellen, geeft aan: 'De waarde van INUCoST is de matching van onderzoeksgeld door de Indonesische overheid met Leiden-Delft-Erasmus. Vandaag was de ondertekening van deze samenwerking maar we hebben al een vliegende start gemaakt met de nieuwe LDE-minor over de Indonesische hoofdstad en met voorstellen die de samenwerkende onderzoekers in Indonesië en Nederland volgende week al gaan indienen. Van de 5 thema's zullen nu eerst Energietransitie, Biodiversiteit en Smart Cities worden opgepakt. Volgend jaar volgen dan nog de thema’s Health en Heritage.'

Foto: Brabra Verbij

Volgend artikel