Healthy Society-programma gelanceerd voor een gezond Zuid-Holland

healthy society annetje ottow

Op maandag 14 oktober 2024 werd het Healthy Society-programma gelanceerd op het Festival Gezond Verstand van de Provincie Zuid-Holland. Provincie en kennisinstellingen vinden elkaar in de missie om gezondheid van alle burgers te bevorderen, gezondheidsverschillen te verkleinen en preventie een hoge prioriteit te geven.

Het festival, georganiseerd door de provincie, brengt mensen samen van kennisinstellingen, gemeenten, GGD, woningcorporaties en het bedrijfsleven. Allemaal partijen die zich inzetten voor (volks)gezondheid, variërend van thema's als voedsel tot een gezonde leefomgeving. 

Met een speech van Leiden-Delft-Erasmus-voorzitter Annetje Ottow werd het Healthy Society-programma namens alle deelnemende partijen officieel gelanceerd. Het is het resultaat van bundeling van kennis van Leiden-Delft-Erasmus Universiteiten en Medical Delta, waarin ook de UMC's en de Zuid-Hollandse hogescholen vertegenwoordigd zijn.

Het Healthy Society-programma sluit aan bij o.a. het Integraal Zorg Akkoord maar kijkt ook vooruit naar toekomstige ontwikkelingen zoals een aanbod overtreffende zorgvraag, vergrijzing, klimaatverandering en andere factoren die van invoed zijn op de volksgezondheid. Hoge prioriteit geven aan preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen zijn belangrijke doelen in het programma.

Meer informatie over het programma 

white paper

Het Healthy Society-programma is een voortzetting van de eerder verschenen white paper 'Naar een gezonde samenleving voor iedereen'. Het uitgangspunt voor deze paper is: de samenleving gezonder maken en de gezondheidskloof dichten lukt nooit door alleen maar mensen aan te moedigen gezonder te gaan leven. Er is een integrale aanpak nodig die het medische, het sociale, het technologische en het fysieke domein met elkaar verbindt.

Download hier de white paper

Zo legt politicoloog Jet Bussemaker uit waarom het loont om zorggeld te gebruiken om schulden aan te pakken. Zij en ook anderen benadrukken dat je soms heel ergens anders moet beginnen dan bij iemands leefstijl. Bouwkundige Machiel van Dorst bepleit onder meer bredere galerijen in flats om sociale interactie te bevorderen, want, zegt hij: ‘De belangrijkste omgeving is je medemens.’ Gynaecoloog Eric Steegers wil babysterfte terugdringen in arme wijken en vraagt zwangere vrouwen óók naar geldstress.

Andrea Evers, die als hoogleraar Gezondheidspsychologie leiding geeft aan het Healthy Society-programma: ‘In deze uitgave komt een veelheid van maatschappelijke aspecten van gezondheid aan bod, van bijvoorbeeld schuldenverlichting en woonomstandigheden tot zorg voor kwetsbare groepen en inzichten over gedragsbeïnvloeding en preventie.’

Meer informatie vindt u op:
Donwload hier de white paper 'Naar een gezonde samenleving voor iedereen'
Medical Delta

Volgend artikel